Jongerenwerk R-Newt Hilvarenbeek

 

rnewt nieuw logoJongerenwerk R-Newt in Hilvarenbeek bestaat uit een jongeren(opbouw)werker en een combinatiefunctionaris (CF) sport, die zelfstandig en samen met vrijwilligers (groepen) een aantal activiteiten organiseren voor jongeren.

Zo organiseert de CF Sport verschillende sportactiviteiten en probeert zo de de verbinding te maken tussen sportverenigingen, scholen, buitenschoolse opvang, de wijk en de gemeente. En organiseert het jongerenwerk (samen met vrijwilligers) Jeugddisco De Kick, het zakgeldproject en verzorgt ze gastlessen over de gevaren van alcohol op basisscholen. Daarnaast en nog belangrijker, staat Jongerenwerk R-Newt open voor vragen van jongeren. Zij probeert vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Vragen die het jongerenwerk tegenkomt zijn: ‘Ik wil een nieuwe skatebaan in Hilvarenbeek voor mij, mijn vrienden en andere jongeren, hoe organiseer ik dit?’, ‘Carnaval is een geweldig gaaf feest waarbij er flink wat bier gedronken wordt, toch maak ik me zorgen over dat jongeren vaak teveel alcohol drinken, hoe kan ik dit binnen de perken houden?’, maar ook: ‘Mijn ouders zijn een tijdje geleden gescheiden, ik mis de gezelligheid van het gezin ontzettend! Hoe kan ik zorgen dat ik me beter voel?’.harold

Het jongerenwerk kan deze vragen goed beantwoorden. Dit komt in eerste instantie dat ze veel kennis heeft over de doelgroep. Daarnaast bevindt het jongerenwerk zich in een netwerk van vrijwilligersorganisaties, professionele organisaties, Centrum voor Jeugd en Gezin en de gemeente. Het jongerenwerk vervult binnen dit netwerk vier rollen:

1) het jongerenwerk geeft informatie en advies over en aan jongeren en onderwerpen die te maken hebben met jongeren,

2) het jongerenwerk signaleert dingen die spelen bij jongeren, waarna ze hierop ingaat,

3) het jongerenwerk begeleidt jongeren naar hulpinstanties toe als zij dit nodig hebben of vinden,

4) het jongerenwerk biedt licht pedagogische hulp aan jongeren of wijst jongeren door naar professionals in haar netwerk.

Het jongerenwerk bevindt zich vaak op straat en heeft regelmatig contact met vrijwillgersorganisaties en de politie. Zo leert het jongerenwerk jongeren kennen, legt ze contacten en onderhoudt ze deze ook. Het jongerenwerk is dus eigenlijk een soort van coach die laagdrempelig is voor jongeren (vrijwilligers, organisaties en ouders), die allerlei vragen hebben over bijvoorbeeld het organiseren van een feest, over iets dat speelt in hun omgeving of over iets wat ze bezighoudt.

Jongeren, ouders, organisaties, etc. die vragen hebben mogen altijd contact opnemen met CF Sport Harold: haroldvanrijswijk@contourdetwern.nl 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Neem onderstaande gegevens over *